"Все від матері – і слово, і пісня, і хліб"

14.05.2018 15:56

    13 травня в неділю відзначаючи День Матері в комунальній установі "Центральна районна бібліотека для дорослих", проведено годину поезії "Все від матері – і слово, і пісня, і хліб". Адже немає нічого більшого на світі, як любов материнська. Вона ще не пізнана до кінця, хоч оспівана у сотнях, а може й тисячах поетичних творів.

    Ведуча згадала історію цього чудового свята, його походження та традиції, які відзначаються в різних країнах. В усі часи всі народи пов'язували з нею найсокровенніше, возвеличували її, як найбільшу святиню. Вона – корінь життя, берегиня роду людського.

    Під звуки музики Шуберта "Аве Марія" присутні переглянули відеоролик.

    В цей весняний день вітали найулюбленіших, найважливіших людей на землі – мам – наймолодші учасники свята Ілля Демчук, Максим Оруджев та Мар'яна Подставіна. Неперевершеним був виступ Марійки Василишин, яка зачарувала присутніх своєю грою на сопілці. Справжнім сюрпризом для присутніх жінок, мам, бабусь, дівчат стали подаровані дітьми квіти.

    Насамперед висловили щире синівське "спасибі" своїм матерям мужчини: Богдан Кукуруза, Феодосій Кирилюк та Руслан Подставін. До кожного з них по різному приходить натхнення творити поезію і у кожного є своя муза, яка надихає.

    Вдячність матерям, дружинам за життя, за їх старання, за виховання дітей і за самопожертви першим висловив поет, пісняр, краєзнавець, просвітянин Б.Кукуруза. Зворушливо прозвучав патріотичний вірш "Повертайтесь додому сини соколята, повертайтесь додому до тата, повертайтесь до мами", присвячений воїнам АТО.

    Подяку з вулиці Зарічної від Феодосія Кирилюка була присвячена Ользі Іванівні Левчук у вірші "Мамина скорбота". Мама сидить на цвинтарі біля могили сина, який загинув у 27 років. Нікого не бачить і щось йому розказує.

    Працівники бібліотеки вдячні також учневі 6 класу Лановецької загальноосвітньої школи № 2 Руслану Подставіну за участь у заході. Присутні мали приємність почути вірші "Мамина молитва" та "А вечір ходить за вікном", присвячені мамі Галині Ярославівні.

    Авторські ліричні оповіді прочитала народна поетеса родом із с. Іванківці Тамара Сіліванчук, яка у своєму житті перенесла неабиякі труднощі і переживання, адже доглядала 94-річну маму, прикуту до ліжка, поховала двох зятів. Болить материнське серце за долю дочки, внука. Але вона жінка сильна. Такі ж сильні її вірші "Серце матері", "Мама", "Не вертаються ніколи роки молодії".

    Приємно було спілкуватися з наступною учасницею Людмилою Колесник, яка також перенесла в своєму житті багато пригод. А ще вона не уявляє свого життя без пісні. Співає вдома, на роботі, на заходах. Голос пані Людмили зачаровує. Пише про все, що бачить навколо. А ще цей захід дозволив усім нам поспілкуватися, почути один одного.

    Талановита особистість Лариса Дідович – жінка-весна, бо народилася в травні, наймолодша дитина в батьків, мама реабілітована (8 років тюрми), коли вона народилася, батькові було 54 роки. Працює вчителем Лановецької загальноосвітньої школи № 1 ім. Ю.Коваля, 37 років педагогічного стажу. Свої уроки любить урізноманітнювати віршами, які присвячує мамам, бабусям, жінкам-трудівницям. Набувши життєвого досвіду ми всі розуміємо, яку важливу роль у житті кожного із нас відіграє мама. Тому на закінчення п. Леся прочитала вірш "Шануйте матерів".

    На заході була присутні голова Громадської ради Марія Романчук, яка також висловила свою думку відносно свята та що потрібно шанувати матерів, бо це один з найсвятіших обов’язків і неоплатний борг дітей.

    Захід був цікавим і змістовним, а головне, що всім сподобалось, адже світ поезії прекрасний і незвіданий і кожен, хто потрапляє в нього, отримує безодню естетичної насолоди і влаштовує свято своїй душі. Поезія, присвячена Дню Матері, об'єднала нас усіх задля утвердження прекрасного в житті наших матерів.

    Прекрасним доповненням цієї зворушливої зустрічі стала книжкова виставка "Ніщо не вічне – тільки мати".

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode