"Великий терор 1937-1938 рр.: пам’ятаймо, щоб не повторилося"

23.05.2018 13:53

        На цьому дні відзнака чорна,

        Щоб нагадати нам щемливо

        Про літ страшних жорстокі жорна

        І людських доль нелюдське мливо.

    21 травня українська громадськість відзначає день глибокої скорботи і туги – день пам'яті жертв політичних репресій. 80 років минуло від страшного лихоліття в долі українського народу під назвою "Великий терор". Внаслідок цієї жорстокої масштабної компанії, що була розгорнута в Україні, засуджено 198918 осіб, із них дві третини до розстрілу. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, наукової, мистецької еліти, деформація суспільних зв'язків та відносин, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії і денаціоналізація.

    Розкриттям правди про старшині злочини минулого стала година історичної пам'яті "Великий терор 1937-1938 рр.: пам’ятаймо, щоб не повторилося", проведена в центральній бібліотеці для дорослих, адже спогади свідків цього лихоліття є найкращим способом попередити, не допустити їх повторення у майбутньому.

    Гіркотою дитячих сліз та пам’яттю нестерпного болю і страждань, нанесених безжальною комуністичною репресивною машиною, такими щемливими були розповіді голови спілки репресованих Ю.Шевчука, сестер Л.Дідович та Л.Нечай, Г.Сальної та її доньки С.Гнатюк, С.Басюк, М.Кучер. Яскравим свідченням пережитого були світлини із місць ув’язнень і заслань.

    Схвилювала присутніх пісня "Батьку мій, лебедю білий" та вірш "Матері", присвячений Наталії Нечай, яка відбувала покарання за патріотичні почуття до України. Доньки демонстрували витончені роботи своєї неньки – скатертини, пошивки, які вона виготовляла на засланні.

    Учасники заходу засуджують прояви агресії і насилля та солідарні з усіма народами світу, які постраждали і продовжують страждати від тоталітарних режимів.

    Завершальним акордом заходу стали проголошені дітьми із дитячого садочка "Ромашка" бажання бути щасливими і вільними, прагнення миру та слова віри "Україна була, є і буде" та розкішні букети квітів української землі для учасників заходу.

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode