"Одвічний біль Афганської війни"

14.02.2019 16:33

14 лютого напередодні 30-ї річниці виведення обмеженого контингенту військ з Афганістану в читальному залі центральної бібліотеки проведено годину вшанування "Одвічний біль Афганської війни" за участю воїнів-афганців: голови Лановецької районної організації ветеранів Афганістану Олега Васильовича Довгалюка та воїнів-афганців Олеся Аркадійовича Боярчука, Василя Петровича Монича, Петра Ананійовича Волохатого.

Афганська війна не стала загальною бідою нашого народу, а залишилася бідою тих, хто приймав в ній участь.

Захід присвячений пошануванню тих, хто пройшов крізь пекло Афганської війни, тих, хто недожив, недоспівав, недокохав, тих, хто не зумів перелетіти Афганську гору.

У наших воїнів-афганців уже дорослі діти, внуки, але вони пам’ятають все, ніби це було вчора. Вони поділилися спогадами про ту далеку, чужу і невідому Афганську війну, про доблесть і мужність людей, які побували в епіцентрі кривавого конфлікту.

30 років як закінчилася Афганська війна. Хіба ж вони думали, що ця війна для них не остання. Хіба ж вони могли знати, що їх дітей також називатимуть ветеранами. На заході був присутній воїн АТО Іван Вишневський, син воїна-афганця Григорія Вишневського. І зараз побратими воїнів-афганців захищають нашу землю на Сході країни, а також займаються волонтерством.

Болем у серці відгукувались слова зворушливих авторських поезій про Афганістан, материнські переживання, сльози, горе сиріт та дружин, які підготували наші читачі Богдана Політикіна, Віолета Яценюк, Оксана Бельма, Клавдія Бондюк, Феодосій Кирилюк.

Не стримували сліз учасники заходу, коли дивились відеофрагменти, бачили страхіття Афганської війни. Під супровід пісень "Афганістан", "Журавлі", "Офіцери", "Плакала калина", "Мамині яблуні" у виконанні Леоніда Федорука, Сергія Харчиина, Валентини Колесник, Ірини Герасимюк. Присутні ще раз змогли зрозуміти, що роки, скільки б їх не минуло, не зітруть у народній пам'яті імена воїнів-афганців.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих в Афганістані, зазначивши, що з нашого Лановецького району чотири родини отримали гірку звістку про загибель своїх рідних, що повернулись додому у "чорних тюльпанах". Ми згадали їх імена: Григорій Драбчук із с. М.Снігурівка, Віталій Найсик із с. Загірці, Павло Рудницький із с. Влащенці, Павло Томчук із с. Борсуки та Ярослав Горошко, Герой Радянського Союзу, який двічі побував у складі обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані, але загинув у мирний час 8 червня 1994 року під час занять з бойової підготовки.

Пішла в історію і Афганська війна. Але в пам'яті людській їй жити ще довго, тому що вона написана кров'ю солдатів і слізьми матерів. Покоління, обпалене її вогнем, як ніхто засвоїло військові та моральні уроки тієї ніким і нікому неоголошеної, героїчної й трагічної афганської війни.

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode