Михайло Паращук - скульптор, архітектор, дипломат

15.11.2018 15:15

    Минуло 140 років з дня народження українського та болгарського скульптора та громадського діяча М.Паращука. До уваги користувачів книгозбірні працівниками центральної бібліотеки було запропоновано біографічну сторінку про творця неповторного, який народився на Тернопільщині 16 листопада 1878 року в с. Варваринці Теребовлянського району. Син простого селянина удосконалював свою майстерність в академії Жульєна у Парижі  та в майстерні О.Родена. Скульптор, революціонер, шпигун та військовополонений, викладач і дипломат молодої української держави.

    Працював у галузі портрета, декоративної та монументальної скульптури. Перша виставка творів М.Паращука відбулася у Варшаві (1912 р.). М.Паращук є автором відомого пам’ятника А.Міцкевичу у Львові (1905-1906 рр., бронза, граніт) у співробітництві з А.Попелем. Брав участь в оформленні Оперного театру, Університетської бібліотеки і Промислового музею у Львові. У Болгарії створив близько 90 бюстів та барельєфів. Автор пам’ятника М.Драгоманову у Софії (1933, бронза, граніт).

    Йому належні художнє оформлення таких будинків у Софії: Народний Банк, Судова палата Міністерства оборони, Військова академія, бібліотека св. Кирила і Мефодія, ректорат університету ім. К.Охридського, Академія наук, Оперний театр, будинки посольств Угорщини, Франції, Партійний дім. У музеях Тернополя зберігаються гіпсовий і бронзовий автопортрети митця (1942 р.).  

    Помер М.Паращук 1963 року у селі Баня Картова Пловдивського округу, похований у Софії (Болгарія).

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode