Година пам'яті "Святе слово на землі - хліб"

26.11.2015 14:24

"Святе слово на землі - хліб", така назва години пам'яті, яку проведено до Міжнародного Дня пам'яті жертв голокосту. Захід відбувся в Лановецькій ЗОШ І-ІІ ступенів №2 - гімназія, яку провели бібліотекар Оришкевич С. С. (філії ЦБ на території селища Цукрового заводу) та бібліотекар Лановецької ЗОШ І-ІІ ступенів №2-гімназії Мартинюк Н. П.

Хліб... Скільки б не мали його люди, завжди говорять про нього зі щирою повагою і беруть його до рук трепетно і урочисто. За всіх часів і в усіх народів найбільшою святістю вважався хліб. Про нього писали поети і мислителі, він прославився в піснях і думах. Коли його не ставало - приходило лихо і ім'я йому Голодомор.

Це було в минулому столітті, у 1933 році. Українців хотіли винищити голодом. Цілими сім'ями, цілими селами вимирали люди страшною, лютою і повільною смертю від голоду. І ніякої думки більше не могло бути у головах людей, окрім як про хліб... Ні про що тоді людина не могла ні думати, ні мріяти, ні мислити - лише про хліб...

Цю трагедію зуміли передати на заході учні 7-А класу (кл. керівник Стьопа Г. В.).

Народ добре запам'ятав цю страшну сторінку нашої історії, зберіг у своїй пам'яті й передає пам'ять про неї від покоління до покоління. Тому сьогодні ми повинні про це пам'ятати і берегти хліб наш насущний, цінувати його. І зараз ніхто ніколи не кине шматок хліба на землю, бо перед ним завжди будуть очі тих, хто помер від голоду у ті стршні часи. І коли вам кажуть, що є легкий хліб, то знйте - це не правда. Є гіркий - прошений, є солоний - забраний, а легкого хліба немає.

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode