«Крути: незгасна пам`ять і урок сьогодні».

29.01.2013 12:00

Година пам`яті.

«Крути: незгасна пам`ять і урок сьогодні».

(до 95 річниці бою під Крутами.)

29 січня… Є така дата в нашій історії. Дата полита кров`ю. Дата нерозривно пов`язана з словом Крути, яке ще вчора нам українцям нічого не говорило. Сьогодні ж, віддаючи шану безсмертному подвигу крутянських героїв ми повинні шанувати пам`ять про них. Вчитися вірності, героїзму, справедливості саме у них – героїв Крут.

В день вшанування пам`яті героїв Крут у Лопушнянській з/о школі І-ІІ ст. була проведена година пам`яті «Крути – незгасна пам`ять і урок сьогодні». Захід було підготовлено сільським бібліотекарем Біляшевич М.М. з участю учнівського та вчительського колективів.

З вступними словами виступила зав. бібліотекою-філіалом, яка повернула нас у той січневий 1918 рік.

«Історія – книга народів,

І кожен записаний в ній,

І ті, що жертовно у згоді

Покрили під Крутами сніг».

А далі ведучі Муж Ірина та Шостак Ольга перегортали трагічні сторінки історії. На фоні мелодії «Реквієм» Моцарта про давню трагедію згадували: Звірська Наталя, Чумак Михайло, Хращевський Максим, Євдокімова Марина, Хращевська Юля.

Виступ учнів супроводжували слайди про ті звитяжні події.

Букет червоних гвоздик, які символи пролятої крові на імпровізований крутянський сніг поклала Мельничук Софія, та звернулася до Пречистої із молитвою за Україну. Хвилиною мовчання усі присутні вшанували загиблих студентів, і запалили незгасні свічки пам`яті.

У виконанні вчительського та учнівських колективів під керівництвом музичних керівників Бутенко В.П. та Чабан Ж.П. звучали хвилюючі мелодії пісень «Ой, Крути, славні Крути», «ОЙ, то тая доріженька, що веде на Крути», «На могилі героїв», «Стрілецький романс».

Усі присутні мали змогу ознайомитися із виставкою літератури «Герої Крут – ніхто не забутий», яку організували сільський т шкільний бібліотекарі.

На закінчення усі присутні у залі виконали пісню «Ой у лузі червона калина».

Із словом подяки та узагальненням про історію бою під Крутами виступили директор Центральної районної бібліотеки Пчола С.Ф., методист Центральної районної бібліотеки Лозіцька Н.В., редактор районного радіомовлення Романчук М.М., та директор Лопушнянської з/о школи Безкоровайна Д.М.

Нехай пам`ять про наших героїв, які загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину. Будьте ж певні, дорогі герої, ви загинули не марно. Золотаво-блакитні знамена, які застигли у ваших очах, коли ви падали на землю, стали державними символами і навіки залишаться для нас найбільшою святинею.

Страшно вмирати, але ще страшніше загинути марно. Минуть роки, десятиліття, але пам`ять про юнаків-героїв не загине вовік. Вона світитиме не тільки українцям, усім обраним Богом людям, які покладуть своє життя во ім`я брата свого.

Бондарук О.М.- педагог організатор

Лопушенської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

 

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode