«І біль, і пам`ять, і тривога»

27.04.2013 12:00

«Ми – атомні заложники прогресу,

  Вже в нас нема ні лісу, ні небес,

  Так і живем: од стресу і до стресу,

  Абетку смерті маємо – АЕС».

                                   Ліна Костенко.

 

Чорнобиль… За якісь страшні провини людства саме в цю місцевість прийшло чорне лихо, щоб розлитися  гірким полином по «нашім раї на землі». Тепер час ділиться на дві частини: до й після Чорнобильської трагедії.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Чому сталося саме так? Однозначної відповіді на це питання не може існувати, в усякому разі ще й досі.

Багато уроків дає саме життя, а ми повинні робити відповідні висновки.

У 27 річницю Трагедії на Чорнобильській  АЕС на екологічній дискусії «Роки минають – наслідки аварії залишаються» в бібліотеці с.Загірці відбулась зустріч із чорнобильцями – ліквідаторами, людьми, кого безпосередньо торкнулися чорні крила біди – Володимиром Семенишеним, Петром Іщуком та Ярославом Терещуком. Тема Чорнобильської Трагедії для них сповнена пекучим болем, їхніми гіркими спогадами, роздумами. Добра традиція співпраці бібліотек сіл Загірці ти Михайлівки з сільською радою, будинком культури, школою сприяла проведенню заходу на високому рівні із застосовуванням інтернет-технологій. Учні 7-9 класів запалили поминальну свічку – свічку надії, щоб полум`я свічки у наших душах зіллялись в одне полум`я віри.

Ведуча заходу – Надія Маглюк, вчитель української мови та літератури, вшанували хвилиною мовчання пам`ять тих хто віддав своє життя під час ліквідації аварії.

Прозвучали пісні та вірші, які висвітлюють всенародне лихо, бібліотекар с.Михайлівка Світлана Лавренюк провела змістовний інформаційний огляд літератури «Чорнобиль без грифа таємно». Доповненням до огляду була книжкова виставка «Блукало лихо на землі – Чорнобиль».

Урок Чорнобиля – це застереження, заклик до чесності і порядності. Ми, нинішнє покоління, повинні робити все можливе, щоб зберегти своє життя і життя майбутніх поколінь: дбати про чистоту землі, насаджувати дерева, прикрашувати землю квітами, не забруднювати ріки, ставки та джерела.

 

Працівник центральної бібліотеки Надія Лозіцька.

 

Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode