Бібліотека і дозвілля

14.12.2017 13:42

   Дозвілєва функція - є однією із функцій бібліотеки.
   Масові заходи - один із основних видів діяльності сучасної бібліотеки завдяки якому бібліотека взаємодіє з користувачами.
   Так на базі центральної бібліотеки відбувся семінар бібліотечних працівників
                                                     "Бібліотека і дозвілля"
В рамках семінару було відтворено обряд Андріївських вечорниць "Ой Андрію,я про долю мрію".

    Із плином часу змінюються деякі обряди, але традиція відзначати свято Андрія жива до цих пір.
   Андріївські вечорниці це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а й старше покоління.
    Віддаючи шану минувщині, беручи все найкраще у наше сьогодення, ми на вечорницях відроджуємо те найдорожче, що є в народі - його пісню, мову,   історію,звичаї.
    Інсценувавши одну з українських хат, господар і господиня Одарка (С.Пчола) і Гриць (П.Чабан) запросили до хати хлопців і дівчат на вечорниці, де відтворили учасники фольклорного колективу (кер.С.Рижевська) ворожіння у ніч на Андрія - прекрасний витвір людської фантазії: гадали за допомогою собаки, який мав їсти тістечка дівчат, аби знати котра з них першою вийде заміж; дізнавалися ім'я свого судженого,  випитуючи у прохожих їхнє ім'я; ворожили на взутті дівчат - від вікна до дверей дівчата почергово ставили своє взуття і чиє  першим стане біля дверей та дівчина перша вийде заміж.
    Далі розпочинався головний обряд свята кусання Калити - великого медового коржа із отвором посередині.
    Обирався "пан Калитовський" і " пан Коцюбовський". Хлопці і дівчата сідали верхи на коцюбу і примовляли: " Іду, їду на коні, на коні, на коцюбі", рухались до калити. Під'їджали до вартового , який намагався гостя розсмішити, розповідаючи веселі історії. І коли йому вдавалося розсмішити малювали обличчя сажею. Якщо ж Коцюбовському вдавалося втримати сміх, йому дозволяли кусати калиту.
    Закінчилися вечорниці святковим частуванням  присутніх варениками, голубцями, які приготувала бібліотекар  бібліотеки-філіалу с.Молотків С.С.Полєха.







Контакт

Лановецька центральна бібліотека

lan_library@ukr.net

47400, Тернопільська обл., Лановецький р-н, вул. Грушевського, буд. 8.

03549-2-15-73

Пошук

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode